1.KAMBING ISTILAH SAINS :Capra aegagrus hircus.
2.KAMBING dikelaskan sebagai haiwan mamalia. Kambing juga adalah haiwan berdarah panas.
3.MAKANAN: Kambing adalah haiwan pemakan daun atau maun. Makanan utama kambing adalah rumput, kekacang, daun-daun dan pucuk pokok. Seekor kambing dewasa memerlukan 4 - 5 kg rumput segar sehari. Penjagaan makanan yang betul perlulah diberikan, ianya kerana kebanyakan penyakit yang menghidap pada kambing adalah berpunca daripada makanannya sendiri. Oleh yang demikian, pemberian makanan yang seimbang perlulah difahami agar kesihatan dan kecergasan kambing dapat sentiasa dikekalkan. Jenis-jenis makanan yang boleh diberikan perlulah dirujuk terlebih dahulu dengan penternak yang telah sedia ada. Ianya kerana, makanan yang diberikan oleh setiap penternak dan kandang adalah berbeza.
4.TABIAT: Kambing amat tidak suka terkena air, sehingga menimbulkan satu peribahasa "Bagai kambing terkena hujan"
5.KEPENTINGAN: Kambing turut menyumbangkan sumber utama daging terutamanya pada musim perayaan.
6.SUSU KAMBING:
Hasil tenusu kambing kini telah dipelbagaikan. Selain sebagai minuman, susu kambing mempunyai beberapa kegunaan lain:
Sebagai ubat:
Demam kuning jaundis
Penyakit Asma (lelah)
Gastrik dan ulser perut
Eczema (penyakit kulit)
Migrain (sakit kepala)
Bahan utama dalam industri kosmetik:
Shampu dan sabun mandi
Krim kecantikan
7.JENIS-JENIS KAMBING.
Kambing Kacang (Katjang)
Jamnapari/Ettawah
Anglo Nubian
British Alpine
Saanen
Toggenburg
Boer
Kacukan
sumber:wikipedia
SELAMAT DATANG KE LAMAN WEB SJ WAFAQA TRADING.
Tuesday, August 19, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment